Nieuws | 02.04.2019

Dubuisson en De Brabandere vieren samen 375 jaar brouwgeschiedenis

Sinds gisteren gonst het van de geruchten over een alliantie tussen onze brouwerij en de Waalse Brouwerij Dubuisson uit Pipaix. Vandaag is duidelijk dat ‘Alliance’ de symbolische naam wordt van een nieuw gezamenlijk project. Voor onze beide brouwerijen is 2019 namelijk een belangrijk feestjaar: wij blazen 125 kaarsjes uit en Brouwerij Dubuisson heeft reeds 250 brouwjaren op de teller. En dat wordt gevierd!

Zowel Brouwerij De Brabandere als Brouwerij Dubuisson staan gekend als twee Belgische familiebrouwerijen met een lange en rijke geschiedenis. Met Albert De Brabandere en Hugues Dubuisson staan respectievelijk de 5de en de 8ste generatie aan het roer van hun brouwerij. “Met zoveel gedeelde traditie en liefde voor Belgische bieren kon een samenwerking niet uitblijven”, vertelt Albert De Brabandere. “Onze beide brouwerijen maken deel uit van de Belgian Family Brewers, waar de Belgische familiale brouwerijen zich verenigen om Belgisch bier wereldwijd bekend te maken. Het was daar dat ik Hugues Dubuisson aansprak om mee te stappen in een gezamenlijk project.” Hugues Dubuisson stemt in: “Wij bestaan dit jaar 250 jaar en Brouwerij De Brabandere 125 jaar. Daar moest iets mee gedaan worden.” Veel willen de brouwers nog niet verklappen tot de officiële voorstelling op 16 mei, maar met de passie van beide brouwerijen in het achterhoofd wordt niet moeilijk om te raden wat er later dit voorjaar wordt voorgesteld.

Een jaar vol festiviteiten

Voor beide brouwerijen blijft het echter niet bij dit gezamenlijk project. “Ter gelegenheid van onze 250ste verjaardag, namen we ook ons Bush-gamma onder handen met enkele nieuwe namen en een opfrissing van het logo. Later dit jaar openen we het kasteel rechtover de brouwerij als bezoekerscentrum”, vertelt Hugues Dubuisson. “We blijven investeren!

Brouwerij De Brabandere luidde het feestjaar vorige week al in met de opening van hun Brouwershuys waardoor de brouwerij voor het eerst in de geschiedenis haar deuren openstelt voor het publiek. De gids is niemand minder dan brouwmeester Chris die samen met zijn echtgenote Jeanine hun woning naast de brouwerij openstelt voor bezoekers. “Met 34 jaar ervaring dacht Chris stilaan aan zijn pensioen, maar we zijn blij dat zijn kennis niet verloren gaat. Hij is een vat vol anekdotes die hij nu kan overbrengen op onze bezoekers.” aldus Albert De Brabandere.