Nieuws | 04.05.2019

Alliance #4: Degusteren is dé sleutel tot een succesvol bier!

Degusteren is voor onze brouwers de sleutel tot een succesvol bier: zowel tijdens het brouwen als tijdens het blenden is proeven erg belangrijk. Voor er beslist wordt om het bier af te vullen, analyseren de brouwers de kwaliteit van het bier op basis van zicht, geur en smaak. Maar een bier degusteren, wat houdt dat nu concreet in?

Waarom?

Tijdens het brouwen is het vooral belangrijk om de invloed van de foeders of de tannines op het bier regelmatig te controleren. Ook tijdens het blenden is het belangrijk om goed na te meten hoeveel bier vermengd moet worden om tot het perfecte bier te komen. Enkel wanneer de meesterbrouwers 100% overtuigd zijn van het resultaat vertrekt het bier van brouwerij naar de klant

Hoe?

De meesterbrouwers doen tijdens de degustatie beroep op drie zintuigen: zicht, geur en smaak. Benieuwd hoe ze hier concreet mee omgaan? Laten we wat verder ingaan op ieder zintuig.

Het zicht

De meesterbrouwers beoordelen in eerste instantie de schuimkraag van het bier. Verder kijken ze naar de kleur, de dichtheid van het bier en de helderheid. Met hun getraind oog kunnen ze zo snel de verschillende eigenschappen van het brouwsel analyseren.

De geur

Nadat onze meesterbrouwers de visuele kenmerken geanalyseerd hebben, is het tijd om de aroma’s te analyseren. Naar wat ruikt het bier? Zitten de geuren correct? Vertoont het bier geen defecten zoals oxidatie, boter, enz.? Alles moet kloppen en elk brouwsel moet steeds met dezelfde smaak en geur de brouwerij verlaten.

De smaak

Ten slotte gaan de brouwers over naar het proeven. Ze nemen een kleine slok en laten het bier door hun mond rollen om er zeker van te zijn dat het alle smaakpapillen prikkelt. Zo kunnen de drie smaken aanwezig in bier geïdentificeerd worden: het zoete, het zure en het bittere. Het is belangrijk dat er een balans is tussen deze smaken.

Nadat de brouwers het brouwsel onderworpen hebben aan deze uitgebreide degustatie, zullen ze al dan niet beslissen om het bier te bottelen. Meer hierover volgt later!