Nieuws | 25.04.2019

Alliance #3: Petrus Sour Beers, de referentie voor friszure bieren

De referentie voor friszure bieren? Die vinden we bij onze brouwerij. De Petrus Sour Beers  zijn gerijpte, authentieke bieren gebrouwen volgens de beste tradities. Gedurende twee jaar rijpen deze bieren in eiken foeders wat resulteert in een friszuur bier met een zeer fruitig aroma. 

Magie in de foederzaal 

De foederzaal is de absolute eyecatcher van Brouwerij De Brabandere. Hier staan de imposante foeders gemaakt uit Franse eik met een inhoud van 220 hectoliter waarin de Petrus Sours rijpen. Alleen de brouwmeester kan dit complex brouwproces helemaal vatten en beheerst de mysterieuze microbiologie die plaatsvindt in de eiken foeders. Het is wetenschap met een snuifje magie die werkelijkheid wordt in de foederzaal.  

Waarom grote eiken foeders? 

Niet omdat ze de smaak van het hout willen, zoals bij cask aging. Het hout is enkel een drager, een soort voedingsbodem voor de verschillende micro-organismen die de resterende suikers van de hoofdgisting omzetten naar zuren, hogere alcohol en esters.  Het hout doet ook dienst als doorlaatbare wand: lucht dringt door het hout in het bier, met een gecontroleerde oxidatie als gevolg. Dit proces verloopt héél traag, pas na twee jaar resulteert het in een friszuur bier met een zeer fruitig aroma. 

Binnen de Petrus Sours familie bestaan drie varianten: 

Petrus Aged Pale

Petrus Aged Pale is 100% foederbier, 24 maand gerijpt in eiken foeders. Het is al jaren dé referentie voor zure bieren. Verder gebruikt de brouwerij het bier als blend-bier in andere bieren om ook deze de frisse zachtzure smaken en aroma’s te geven. 

Petrus Aged Red 

Petrus Aged Red is een blend van 15% Petrus Aged Pale en 85% dubbel bruin met krieken. Voor de fruitliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans. Volmondig, fruitig en fris tegelijkertijd.  

Petrus Roodbruin 

Petrus Roodbruin is een blend van 33% Petrus Aged Pale en 67% jong bruin bier. In deze blend zorgt het jonge donkere bier voor de roodbruine kleur en de Aged Pale voor de zachtzure smaak. Petrus Roodbruin is een typisch Vlaams roodbruin bier zoals de traditie het vereist. 

Leuk weetje: Je kan deze bieren naar hartenlust blenden. Zo kunnen bierliefhebbers zelf even brouwmeester worden en een eigen persoonlijke Petrus Sours blend creëren.  

Nog meer weten? Surf dan naar: www.petrussourbeer.com