Nieuws | 19.04.2019

Alliance #2: De specialiteit van Brouwerij Dubuisson

Onze vrienden bij Dubuisson zijn specialist in het rijpen van bier op eikenhouten vaten. De brouwerij bleef na het succes van paradepaardje Bush Caractère (tot voor kort bekend als Bush Ambrée) zoeken naar innovatieve brouwmethodes om de consument te blijven verrassen en kwam zo uit op het rijpen van bier op eikenhouten vaten. De techniek lag aan de oorsprong van verschillende bieren.

Bush Millennium

In 2000 beslist Hugues Dubuisson om de overgang naar het nieuwe millennium niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en wil een limited edition bier brouwen: Bush Millennium. Hugues gebruikt hierbij een techniek die hij doorkreeg van zijn voorouders en laat het bier in eikenhouten vaten rijpen. De brouwerij koopt een eikenhouten vat van 220 liter en vult dit met Bush Caractère.

De eerste degustatie na twee maanden valt tegen en ze besluiten om het project aan de kant te schuiven. Een achttal maanden later wordt uit nieuwsgierigheid opnieuw van het brouwsel in het vat geproefd. Wat blijkt? Het resultaat is deze keer compleet anders met heerlijke aroma's van sherry, cognac en whisky. Het brouwsel wordt als wonderbaarlijk omschreven binnen de brouwerij en al snel wordt beslist om 2000 flesjes te produceren.

Bush Prestige

In 2013 wordt beslist om het experiment te herhalen. Het resultaat? Bush Prestige. Het bier wordt in flessen van 75 cl aangeboden en ontwikkelt aroma’s die aan whisky en brandewijn doen denken. gekarakteriseerd door een uitzonderlijke volheid.

Bush de Nuits

Ook het productieproces van Bush de Nuits is gebaseerd op rijping. Deze keer worden vaten gebruikt waarop Nuits-Saint-Georges – een rode wijn uit de Bourgogne – wijn gerust heeft. Hugues Dubuisson ontdekt deze wijn tijdens een van zijn reizen in de Bourgogne en wil Bush de Noël op de vaten laten rijpen. Na 10 maanden rijpen wordt duidelijk dat de wijn perfect aansluit bij Bush de Noël. Bush de Nuits heeft een donkere amberkleur en een krachtig aroma van rijp fruit. In dit bier ontdek je gistingaroma's (rijpe banaan), maar ook toetsen van rood en zwart fruit.

Bush de Charmes

Na Bush de Nuits gaat Hugues Dubuisson nog een stap verder in zijn creaties met bier en wijn. Hij beslist om Bush Tripel (tot voor kort bekend als Bush Blond) te laten rijpen op een eikenhouten vat waarop Charmes Meursault – een witte wijn uit de Bourgogne – gerust heeft. De combinatie van de twee geeft het bier een bijzonder geraffineerde toets. Je zal in het bier aroma's van wit en geel fruit ontdekken, aangevuld met bloemige accenten, citrus en toetsen van de Chardonnay-druif.

Het rijpingsproces in eikenhouten vaten

Het rijpingsproces is afhankelijk van de biersoort. Bush Prestige rijpt in nieuwe eikenhouten vaten waardoor aroma’s van hout sneller vrijkomen. Die kan je ook duidelijk proeven in het bier.

Bush de Nuits en Bush de Charmes ontwikkelen zich op een andere manier omdat deze twee bieren op wijnvaten rijpen. Brouwerij Dubuisson gebruikt hiervoor telkens verse wijnvaten die zo snel mogelijk met bier gevuld moeten worden om te voorkomen dat het vat uitdroogt en onbruikbaar wordt.

Het natuurlijke gistingsproces van de wijn zoekt verbinding met het bier waardoor bijzondere aroma’s kunnen ontwikkelen. De kwaliteit van de wijn is dus van cruciaal belang in dit proces. Wijn is afhankelijk van de druivenoogst en verschilt van jaar tot jaar. Ook Bush de Nuits en Bush de Charmes hebben zo telkens een andere smaak, afhankelijk van het jaar.

Ten slotte is het ook belangrijk om een gecontroleerde temperatuur te hebben tijdens het rijpingsproces. Het laboratorium van Brouwerij Dubuisson volgt alles nauwgezet op zodat ze het exacte moment kunnen identificeren waarop het bier klaar is.