Brouwerij De Brabandere

Ons verhaal

Brouwerij De Brabandere kan terugblikken op een rijke geschiedenis, maar kijkt met evenveel vertrouwen naar de toekomst. Ons hart ligt nog steeds in Bavikhove, in wat ooit begon als een hoevebrouwerij. Aan het hoofd van de succesvolle familiebrouwerij staat ondertussen de vijfde generatie.

Het prille begin.

In 1894 wordt Brouwerij De Brabandere opgericht door bierliefhebber Adolphe De Brabandere en zijn zoon Jozef. De brouwerij was toen niet veel meer dan enkele koperen ketels in de brouwzaal, een koerke dat dienst deed als logistieke dienst en een opslagplaats voor mout.

De gepassioneerde Jozef zorgt ervoor dat de brouwerij in een mum van tijd snel vergroot. Tijdens de Eerste Wereldoorlog moet hij noodgedwongen alle activiteit stilleggen, maar nadien wordt de geleden schade snel hersteld om weer aan de slag te gaan.

Slimme verkoper.

In 1929 overlijdt Jozef De Brabandere en omdat zijn zonen en dochter te jong zijn om de leiding te kunnen nemen, houdt zijn weduwe de brouwerij draaiende.

Langzaamaan treedt Albert De Brabandere op de voorgrond en in 1950 krijgt hij uiteindelijk de brouwerij in handen. Oorspronkelijk wordt er enkel bier geleverd aan cafés en particulieren, maar Albert is een slimme verkoper en begint ook met de uitvoer naar bierhandelaars.

Horeca en export.

Gedurende dertig jaar is Albert de drijvende kracht van de brouwerij, waarna zoon Ignace de leiding neemt. Met zijn komst staat vanaf 1975 de vierde generatie De Brabandere aan de roerstok. De brouwerij begint zich nadrukkelijk toe te leggen op de horeca én op export.

Als lokale ondernemer profileert Ignace De Brabandere zich ook als sponsor. Zo was Petrus jarenlang te zien op de truitjes van eerste klasse voetbalclub Zulte-Waregem. Sportsponsoring opent voor de brouwerij vele deuren, van supermarkten tot sportkantines.

Ook vandaag nog familiebrouwerij.

In 2013 treedt de vijfde generatie aan: Albert De Brabandere. Sinds 2017 staat hij officieel aan het hoofd van de brouwerij en is er ondertussen serieus geïnvesteerd om de capaciteit van de brouwerij op te drijven.

Dankzij de hardwerkende en ambitieuze familie De Brabandere is de brouwerij vandaag de dag nog altijd een familiebrouwerij en één van de grootste onafhankelijke brouwerijen in België.