Nieuws | 09.03.2020

Vijf nieuwe biertanks voor Brouwerij De Brabandere

Vandaag werden op onze brouwerij vijf nieuwe gisttanks van 165.000 liter geplaatst. Deze installatie was een waar huzarenstukje met een transport over water en de openbare weg, maar werd probleemloos tot een goed einde gebracht. De nieuwe tanks kwamen er omdat de vraag naar bier blijft stijgen. Met deze investering komt de totale capaciteit van Brouwerij De Brabandere op 350.000 hectoliter.

Transport

Vanmorgen om 6 uur werden de eerste 2 tanks van 15.000 kilogram en 23 meter lengte in Menen op een binnenschip geladen en richting de kade in Harelbeke gestuurd. Geen sinecure omdat het water van de Leie erg hoog staat door de overvloedige regenval van de voorbije weken. Er werd 800 ton extra gewicht mee geladen en de kajuit van de schipper werd van het schip gehaald om te vermijden dat het schip niet onder de bruggen over de Leie zou kunnen passeren.

Vanaf de kade in Harelbeke werden de gisttanks op vrachtwagens geladen en over een afstand van 800 meter onder speciaal transport naar de site van Brouwerij De Brabandere gebracht. Twee gigantische kranen zorgden ervoor dat de tanks op de juiste plaats terecht kwamen – ondanks de wind die stevig kwam opzetten.

Investeringen

De investering van enkele miljoenen was nodig om een antwoord te bieden op de stijgende vraag. “Belgische bieren zijn in binnen- en buitenland nog altijd zeer geliefd en daardoor komt er een forse uitbreiding van onze capaciteit", zegt Stijn Vermoere, marketing directeur bij de brouwerij. "Op dit moment exporteren we naar meer dan 55 landen waaronder bijvoorbeeld Rusland, de VS, Chili en Vietnam. Dit aantal blijft stijgen." 

De afgelopen jaren investeerde de brouwerij in een nagelnieuwe bottelarij en een gekoeld magazijn, de installatie van de extra gisttanks was dus een logische volgende stap. Om jullie een idee te geven wat de inhoud is van de tank: 165.000 liter komt overeen met 600.000 frisse Bavik Super Pils pintjes.

Gisttank?

Een gisttank of CCT is een cilindrische conische tank met aan de onderkant een conisch uiteinde dat dient als aflaatpunt. In dit soort tanks vindt de gisting van bier plaats: het proces waar het grootste deel van de vergistbare suikers wordt omgezet in alcohol en koolzuur.